Bylinky v kuchyni a v domácnosti

1.7. - 14.7.2024

Bylinky v kuchyni

Domácí sirupy

Bylinky vhodné pro sirupy

Videorecept na jitrocelový sirup

Kořenící směsi

Videorecept na bylinkovou sůl - univerzální recept na kořenící směsi

Sůl v bylinkové verzi lze připravit tak, že čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián,dobromysl, saturejka atd.), které rádi používáte, nasekáme na jemno, promícháte se solí (lze i v hmoždíři pokud je hrubozrnná), ideálně v objemovém poměru 4:1 (bylina:sůl). Směs necháme proschnout na pečícím papíru, pak nasypeme do uzavíratelné sklenice, kde bude čekat na další použití.

Koření do polévek

Do všech polévek se hodí cibule a cibulky, celer, estragon, smil, petržel, libeček, barborka, majoránka, saturejka, do bramboračky navíc bobkový list, do rajčatové bazalka, oregano a tymián, do minestrone také rozmarýn.

K různým druhům zeleniny

  • Na avokádo
    Koriandr, kopr, estragon.
  • Na brambory
    Petržel, kopr, libeček, majoránka, pažitka, rozmarýn, saturejka, oregano.
  • Na celer
    Tymián, estragon, kerblík, petržel.
  • K čočce
    Koriandr, máta, petržel, saturejka, šťovík.
  • Dýně
    Bazalka, rozmarýn, koriandr, kopr, estragon.
  • K fazolím
    Saturejka (při vaření), oregano, koriandr, petržel.
  • Zelené fazolky
    Máta, saturejka, rozmarýn, oregano, tymián.
  • Hrášek
    Bazalka, majoránka, saturejka, petržel, rozmarýn.
  • Na houby
    Tymián, estragon, kopr, majoránka, saturejka, rozmarýn, meduňka.
  • Na kedlubny, tuřín, ředkvičky
    Kopr, saturejka, majoránka.
  • Květák a brokolice
    Kopr, fenykl, pažitka, rozmarýn.
  • Mrkev
    Petržel, kerblík.
  • Rajčata
    Bazalka, oregano, kerblík, koriandr, majoránka, kopr, máta, pažitka, šalvěj, estragon.
  • K zelí
    Oregano, majoránka, tymián, saturejka, petržel, šalvěj.

K sýrům

K měkkým sýrům a brie se hodí koprová semínka i nať, fenykl, kerblík, majoránka, pažitka, máta, čerstvá saturejka a rozmarýn s tymiánem. K tvrdým sýrům šalvěj, rozmarýn a semínka kopru.

Do chleba

Kmín, černucha, fenykl, anýz, bazalka, mák, mateřídouška, rozmarýn, tymián.

Ozdoba sladkých jídel

Meduňka, máta, růže, šafrán, fialky, sedmikrásky, květy slézu, rozmarýn, tymián, květy černého bezu, andělika, do kompotů vyzkoušej k hruškám jeřabiny a mátu, k jablkům koriandr, kopr a anýz.

Koření na různé druhy masa

  • Na ryby
    Petržel, kopr, koriandr, libeček, máta, saturejka, rozmarýn, smil, tymián.
  • K mořským plodům
    Kerblík, fenykl, kopr, pažitka, bazalka, rozmarýn, tymián, bobkový list.
  • Zvěřina
    Tymián, bobkový list, jalovec, saturejka, rozmarýn, šalvěj.
  • Králík
    Bazalka, bobkový list, tymián, majoránka, rozmarýn, šalvěj.
  • Kuře
    Saturejka, tymián, koriandr, estragon, fenykl, majoránka, meduňka, máta.
  • Kachna a husa
    Kmín, majoránka, šalvěj, anýz, fenykl.
  • Hovězí
    Rozmarýn, bobkový list, bazalka, oregano, kerblík, koriandr, majoránka, šalvěj.
  • Vepřové
    Koriandr, kmín, kerblík, fenykl, libeček, majoránka, rozmarýn, šalvěj, tymián, saturejka.
  • Jehněčí
    Bazalka, kerblík, kopr, rozmarýn, tymián, saturejka, petržel, meduňka.

Bylinný ocet

Byliny vhodné k naložení do octa: rozmarýn, majoránka, lichořeřišnice, tymián, šalvěj, bobkový list, saturejka, bazalka, bez, levandule.

Bylinný olej

Byliny vhodné k maceraci v oleji: rozmarýn, majoránka, tymián, šalvěj, bobkový list, saturejka, bazalka, bez, levandule, chilli, pepř, česnek, estragon, fenykl, máta, hřebíček.

Salátové byliny

Bršlice, ptačinec, lebeda, merlík, pýr, jitrocel, šrucha, řeřicha, šťovík, toten, bazalka, brutnák, andělika, kerblík, máta, lichořeřišnice, fialka, měsíček, sedmikráska, sléz a další.

Recepty na saláty s bylinkami

  • Okurkový salát s česnekem a koprem
    2-3 okurky, menší hrst ptačince, šťávu z citronu, 1 lžíci olivového oleje, sůl, 2 menší stroužky česneku, špetku mletého kmínu a pepře, čerstvý kopr. Okurky nastrouháme na hrubé straně struhadla, dáme do mísy spolu s nakrájeným ptačincem. Z citronové šťávy, vody a oleje připravíme zálivku. Česnek utřeme se solí a spolu s kmínem, pepřem vmícháme do zálivky. Hotovou zálivku smícháme s nastrouhanými okurkami a ptačincem. Na konec přidáme čerstvě nakrájený kopr.
  • Rajčatovo-jogurtové pohárky
    250g rajčat, šťáva z ½ citronu, 2 lžičky nasekané čerstvé máty, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 450 ml bílého jogurtu. Rajčata nakrájíme na kostičky a spolu s citronovou šťávou, mátou, česnekem utřeným se solí a pepřem, rozmixujeme. Dle chuti rajčat můžeme přidat i cukr. Komu vadí jadérka, může přes cedník protlačit. Tuto směs dáme do skleniček s připraveným jogurtem a dozdobíme lístkem máty, podáváme s opečeným toustem nebo jen tak.
  • Míchaný salát
    Listový nebo ledový salát, rajčata, okurky, ředkvičky, 2 lžíce estragonového octa (nebo jakéhokoliv bylinkového octa), 4 lžíce zakysané smetany, hrst nasekaných bylinek (petržel, máta, pažitka, ptačinec), bylinkový olej, sůl a pepř. Zeleninu nakrájíme na kousky. Smetanu, bylinkový ocet a olej, pepř, sůl a nasekané bylinky smícháme. Zeleninu v míse zalijeme smetanovým nálevem. (Lze připravit i variantu bez smetany).
  • Bylinkový bramborový salát
    1 hlávkový salát, 1 větší vařený brambor, 1 salátová okurka, 1 cibule, 3 mladé listy šťovíku, 5 listů jitrocele. Zálivka: 4 lžíce bílého jogurtu, 2 stroužky česneku utřené se solí, cukr, pepř a citronová šťáva. Brambor, okurku i cibuli nakrájíme na kostičky, salát na proužky. Dáme do mísy, kam přidáme pokrájené bylinky a vše promícháme se zálivkou. Můžeme dozdobit vařeným vajíčkem a jedlými květy.
  • Pampeliškový salát s jablky a pomerančem
    4-6 růžic mladých lístků z pampelišky, 1 cibule, 1 pomeranč, 1 jablko, 2 lžíce bylinkového oleje, sůl, pepř, cukr. Listy pampelišky a pomeranč nakrájíme na kousky. Přidáme sůl, olej, cukr, pepř, cibuli a jablko nakrájené na plátky. Promícháme a vychladíme.
  • Letní salát s bylinkami
    Listový salát, rajčata, hrst ptačince, semínka ze slunečnice či jiné oříšky, pažitka, bazalka, oregano, olivový olej, bílý vinný ocet, sůl, pepř, 1 lžička jemné hořčice. Zeleninu a bylinky nakrájíme, dáme do misky, dochutíme zálivkou, kterou vyšleháme z oleje, octa, hořčice, soli a pepře. A posypeme semínky.

Saláty můžeme dozdobit jedlými květy: pampelišky, sedmikrásky, pažitky, hluchavky, měsíčku, chrpy, heřmánku, popence, slézu, ptačince…

Na zálivky a dochucení salátu lze použít i vlastní bylinkový olej či ocet vyrobený macerací sušené bylinky po dobu 2-3 týdnů.

Bylinkové máslo

Ingredience

250 g másla
3 stroužky česneku
1 hrst čerstvých bylinek
(lze použít petržel, koriandr, rozmarýn, tymián, mateřídouška, saturejka, pažitka, meduňka, bazalka)
2 špetky soli
příp. pepř

Postup:

Vytáhneme máslo s předstihem a necháme změknout, aby šlo vyšlehat. Natrháme si hrst bylinek. Dávám většinou petržel, koriandr, rozmarýn a tymián nebo mateřídoušku. Šla by i saturejka, pažitka, meduňka nebo bazalka. Kdo má rád česnek, prolisuje si 3 stroužky. Vše smícháme do šlehací mísy, přidáme sůl a případně pepř, prošleháme a ochutnáme, jestli je máslo akorát slané. Část si dáme do lednice k přímé spotřebě, část si můžeme zamrazit na horší časy, například do formiček na led. Výborně se s máslem pak vaří (pečené brambory, pod maso, když pražíme rýži apod.)

Osvěžující letní limonády

Bylinkovo-ovocné osvěžení

1litr vody, šťáva z 1 bio citronu, menší hrst bylin - 2/3 listy máty a meduňky , 1/3 jedlých květů (sedmikráska, popenec, rozrazil),
čerstvé ovoce dle sezony nebo zmražené (slouží místo ledu), pár kostek ledu

Do vody vymačkáme šťávu z citronu, přidáme bylinky (pro zvýšení bylinkové chuti lze jednotlivé lístky máty a meduňky natrhat) a ovoce, necháme ideálně 2 hod odležet a podáváme (za horkých dní s kostkami ledu).

Bezová limonáda s rýmovníkem a mátou

1l vody, 5 květů bezu, šťáva z půlky citronu, 5 listů máty a rýmovníku

Do džbánu dáme bezové květy a natrhané listy máty a rýmovníku. Přidáme citronovou šťávu a vodu. Necháme hodinu odležet a popíjíme s ledem.

Bezová sodovka

5 květů bezu, 5 l vody, 1 bio citron, 1/2 kg cukru.

Vše smícháme a necháme 1 týden za oknem, denně promícháme.

Jahodová láska

1,5 l vody, 1 bio citron, jahody, máta, tymián, bazalka, květy na ozdobu: sedmikráska, růže, levandule.

Do karafy dáme pokrájené jahody, menší hrst bylinek a zalijeme vodou, necháme v lednici louhovat ideálně přes noc, aby se propojily chutě. Před podáváním ozdobíme jedlými květy.

Fialový letní sen

1l vody, borůvky, 3-4 stonky čerstvé levandule nebo 1/4 lžičky sušené levandule, 5 lístků meduňky

Mezi prsty jemně promneme levanduli a přidáme ji do karafy s vodou. Pak přidáme jemně narušené borůvky, aby pustily trošku šťávy. A nakonec pár lístků meduňky. Necháme odležet 20 minut. Podáváme s ledem.

Melounová limonáda s rozmarýnem

1l vody, 2 hrnky na kostky nakrájeného melounu (ideálně bez semínek), 2 snítky rozmarýnu

Do karafy dáme meloun, rozmarýn a zalijeme vodou, necháme louhovat 20 min. Podáváme vychlazené.

Všechny nápoje lze dosladit domácími bylinkovými sirupy či medem. Nazdobit jedlými květy (plátky růže, květy sedmikrásky, popence, rozrazilu, kontryhele, levandule, ptačince, slézu). Lze také ozdobit i ledovými kostkami s květy bylin.

Mp3 ke stažení:

Bylinky v domácnosti

Voničky

Středomořská vonička

Kolem středového květu růže jsou poupátka smilu, bobkové listy, saturejka, máta, svízel a rozmarýn.

Šatník a ložnice

Potpourri

  • Zimní potpourri
    Pomerančová kůra, hřebíček, nové koření, badyán (hvězdičky), bobkový list, oddenek kosatce.
  • Letní potpourri
    Květy růže, měsíčku, listy pelargonie, levandule, okvětní plátky slunečnice, oddenek kosatce.

Vykuřování

Tradice původních obyvatel Ameriky i staré hinduistické spisy mají jasno: vykuřování nejen čistí a dezinfikuje prostory, ale má také hluboký rituální význam. I v křesťanství se s ním setkáme. Kadidlo a myrha, které podle Bible dostal už novorozený Ježíš od mudrců z východu, se cenily jako samotné zlato. A co nám vykuřování nabízí dnes? Podívej se na mé starší video, kde popisuji rituální význam jednotlivých rostlin a názorně ukazuji výrobu vykuřovadla.

A takto vypadají hotová vykuřovadla před usušením a suchá při použití:

Koupel s čerstvými květy a bylinkami

Na koupel můžeme využít jak sušené byliny, tak i byliny a květy čerstvé. Sušených bylin nám bude stačit hrst a čerstvých bylin budeme potřebovat dvě dvouhrstě. Nejlepší je připravit si z nich nálev - zalít litrem vroucí vody a nechat luhovat alespoň 20 minut. Byliny pak scedíme a přilijeme do lázně, ve které setrváme asi 20 minut.

  • Koupel na špatně se hojící rány
    Hodí se přeslička, violka rolní, tříbarevná i vonná, heřmánek, sedmikráska.
  • Koupel vhodná při hemeroidech
    Hodí se jahodník, řepík, kontryhel, měsíček, jetel, levandule.
  • Koupel vhodná při otocích a kloubních potížích
    Hodí se arnika, máta, meduňka, svízel, kopřiva.
  • Koupel na večerní zklidnění
    Hodí se dobromysl, levandule, meduňka, chmelové šištice.
  • Koupel vhodná při ekzému
    Hodí se ovesné vločky, levandule, měsíček.
  • Koupel na nohy se sklonem k pocení
    Hodí se ořešákové listí, šalvěj a pár kapek tea tree oleje.

Mp3 ke stažení: